"Of all the words of mice and men, the saddest are, "It might have been." Kurt Vonnegut

понеделник, 26 декември 2011 г.

Коледни хроники

Обичам Коледа с всичките й западни традиции (дядо Коледа, елени, лампички, елхи, сладки с канела и джинджифил, подаръци в шарени кутии с панделки). На всичкото отгоре, харесвам коледните песни на английски, най-вече тези в изпълнение на Франк Синатра и Боб Дилън. И като нищо бих опитала пълнена пуйка. Изобщо не ми омръзва да гледам "Сам вкъщи" и "Договор за Дядо Коледа", въпреки че трудно ще ги изтърпя от началото до самия край :)

Разбира се, до сега не съм имала нито една филмова Коледа. Обикновено настроението ми идва средата на август и до началото на септември е отминало. Към края на октомври се появява за малко и по график тогава тегля някой новопоявил се празничен филм. Началото на ноември ми идват гениални идеи за подаръци. Понеже още е рано, нищо не купувам. Декември винаги нахлува с куп задачи, които нямат нищо общо с празниците. По правило забравям всички грандиозни идеи и за подаръци, и за украса.

В крайна сметка, всичко започва или на 22, или на 23, или на 24 декември. Тогава се вадят забутаните в килера 3 кутии и 2 торби с играчки, свещници и гирлянди. Задължително! се купува истинска елха. Всяка година настоявам да вземем онази оредяла, леко смачкана и избутана в края, за да не се чувства пренебрегната. И всяка година си казваме колко е красива.


(Тази година получихме борче от планината. Увериха ме, че само си е паднало след буря. Затова всички еколози могат да спрат да ме сочат с пръст. Веднага.)

След като украсим с играчки, абсолютно различни по цвят и стил, метнем артистично необмислено 4-те или 5-те гирлянда, които нямам спомен от кои години са... и всичко това задължително под звуците на 4-те коледни CD-та... та чак тогава започва да се усеща празникът.


(Любимият ми Диско-Дядо-Коледа, който най-вероятно е бил подарък в някое зрънчо. И понеже е толкова шармантен, никога не мога да го фокусирам.)


(Тази снимка реши да си остане с главата надолу. Защото е скучно да си винаги по правилата.)


Пръскаме из стаите вази с елхови клонки (истински!), 5-те коледни свещника...


... и кой-знае-колко зимни фигурки, настаняваме върху някоя табуретка гигантския, разкрачен в шпагат дядо Коледа и... за финал - вадим най-сладкото. Може да не съм много голям фен на шоколада, но точно по това време ми е малко по-сладък от друг път. Затова еуфорично купуваме различни видове шоколадчета и бонбони, които отиват право в 24-те джобчета на празничния календар. И понеже сме тарикати, всяко изядено почти веднага се замества с ново... та календарът си стои пълен до средата на януари.


Обикновено цялата тази подготовка и емоции изморяват доста. Следователно търсенето на подаръци остава за следващия ден. Тази година тръгнах със списък. Въртях се в най-големия студ из мола и го благославях. Намерих всичко необходимо само за около 5 часа.

Бъдни вечер и Коледа посрещнахме в Шумен. Защото, колкото и да украсяваш, най-уютно е винаги при баба и дядо. Където има боб на печка с дърва. Тази година успяхме да улучим и сняг.

В крайна сметка, още не съм правила коледни сладки. Като гледам какъв студ е в кухнята (на север), май няма и да правя. Подаръците се опаковаха в последния момент, 15 минути преди да се разопаковат. На въпроса "Защо, мило, си губиш времето?" отговорът ми беше... за бой... "За да направим снимки". Фейсбук поколение, какво да го правиш.

Накратко - още не съм гледала през прозореца как вали сняг на парцали, не сме правили домашни коледни сладки, не сме пили домашно топло какао, не съм гледала нито един нов коледен филм, не съм писала писмо до Дядо Коледа, още дори не съм разпратила коледните картички по пощата (но ще го направя и ще зарадвам всеки, на който му знам адреса :D). Въпреки всичко, си прекарвам един вълшебен празник. Очакван... от около 6-7 години.

Още е Коледа. Иска ми се да не й се ядосвате. Ако не харесвате традициите, ги променете. Ако не понасяте песните и филмите, дръпнете си безплатно други. Ако нямате пари за подаръци, разменете си преживявания. Ако изобщо не ви се празнува, не празнувайте. Направете каквото е необходимо, за да сте спокойни и усмихнати.

(Снимките са абсолютно невзрачни и носят духа на празника по мой вкус - реален, индивидуален и забавен.)

8 коментара:

lenival каза...

Гуш! Прекрасна Коледа, Плами! :")

Detelin Markov каза...

Че то много цветничко увас. Браво и за коледата и веселият разказ - приятно доизкарване, Плами! :)

Златина каза...

Красиво! Топло! И уютно! :)
Весела Коледа! :)

Анонимен каза...

Интересен календар, аз си нямам такъв :) И нашата елха винаги е някоя сбутана и осакатена :) Но пък си я украсяваме суперски. Тази година замалко да няма, но накрая купихме, и якото е, че има три вида лампички, които мигат в несинхрон, и са мн хубави, особено в по-задните клони. И аз винаги държа да е истинска... екологията по този въпрос не може да ме грабне.

Впрочем, ако си кажеш адреса, мога да ти пратя картичка! Аз някога съм ти го записвала, ама съм го загубила.

Впрочем, не знам дали си гледала Big Bang Theory, едно ситкомче за гиийкс, аз там наскоро гледах един много мил коледен епизод (2-ри сезон, май 11-ти епизод).

Поздрав с една от любимите ми коледни песни, от миналата година:

http://www.youtube.com/watch?v=05J79Y8zQTw

Лени (от Перник)

Анонимен каза...

Плами, стопли сърцето ми!
Даниела Митева

Plamena Markova-Koleva каза...

Гуш, Лени! Сигурна съм, че естет като теб е преживял изключително красив празник ;)

Приятно доизкарване и на теб, Доди :) (ако не ми беше наложителна светкавицата вечер, щеше да видиш, че е дори още по-цветно... стил "папагал" :D)

Еха, 4 удивителни! Благодаря ти, Злати :)

Хахаха, Лени, обожавам го този сериал... Пени, Пени, Пени! Сещам се и за епизода :))) Мерси за поздрава и ей сега ще ти пратя адрес ;)

Дани, радвам се, че си дошла до тук :) Весели празници на теб и цялото ти семейство!

Unknown каза...

Весели празници, Палми! Желая ти една страхотна 2012 :)

Plamena Markova-Koleva каза...

Благодаря ти, Емо :)