"Of all the words of mice and men, the saddest are, "It might have been." Kurt Vonnegut

неделя, 16 май 2010 г.

"Ау, ще ти се смеят другите деца!"

Покрай хубавото време и зачестилото застояване на слънце забелязах, че тази реплика е в топ 3 на майчиното вербално творчество*. Струва ми се, че се ползва като някакъв универсален и елементарен възпитателен метод. Реално погледнато, години по-късно чуждото неодобрение измества драстично баба Яга и Торбалан като страшилище N1. Предполагам родителите предвидливо подготвят децата от малки да се вписват в общата картинка.

(и малко лично инфо - днес се отдалечих с една крачка от общественото сочене с пръст и присмех, след като открих, че бретона ми преминава в една по-приемлива дължина, в която мога да го прибера (фюуу!)

* останалите 2 са: "Внимавай ще те удари люлката!" и "Не го лапай" (което винаги се отнася за нещо, грабнато от земята). Към тях нямам забележки.

5 коментара:

Ondine каза...

Топ 1 е името на детето,изречено с крясък! ;)Това при мен де :))))
Хубава седмица! :)

Владимир Кабрански каза...

Забравила си и : Внимавай,че ще кажа на баща ти!. Обаче тази реплика също по-често не действа:)

Plamena Markova-Koleva каза...

Хаха, Онди, правилно, но по градинките и парковете толкова често се провикват разни имена, че в един момент се превръщат във фон... като пойните птички :р

Владо, всъщност веднъж не чух класиката с таткото, може би майките вече са по-страшните...

Златина каза...

Хахахах!
По въпроса с името, моята кръстница беше твърдо против да кръщават внучката на нея, с мотива че не ще да тича из градинките и да си крещи името като идиот! :)))))

Aquawoman каза...

Като малки им казваме "Ще ти се смеят децата", а като големи ги учим да не им пука от мнението на другите. Не сме ли сбъркани хората..;)