"Of all the words of mice and men, the saddest are, "It might have been." Kurt Vonnegut

неделя, 26 февруари 2012 г.

Внимание! Приказките могат да объркат вашето дете

Вие сте отличен родител?
Всяка вечер четете по една приказка на своето хлапе?
Приспивате го с "имало едно време един принц, една принцеса и нищо повече"?
Та вие си мислите, че сте отличен родител?
Помислете пак.

10 години по-късно вашето хлапе расте весело, угрижено от дребни проблеми като класното по математика, мечтае за Голямата Любов и си върви с широко отворени очи.

15 години по-късно същото това хлапе решава, че трябва да затвори очи, защото е открило Голямата Любов.

18 години по-късно пак това хлапе се ядосва на себе си, защото се случва някое око да се поотвори леко и да погледне в страни. Само от любопитство.

20 години по-късно хлапето изумено осъзнава, че и то, и Голямата Любов, и цял куп влюбени любови наоколо си вървят с отворени очи. Което, да прощават приказките, изглежда по-естествено.

Та вие мислите, че сте отличен родител?
Всяка вечер четете по една приказка на своето хлапе?
Приспивате го с "имало едно време един принц, една принцеса и нищо повече"?
А бихте ли рискували някой ден да му почетете Маркес, за когото сърцето имаше повече стаи и от... публичен дом? Да ви видя как ще обяснявате :)

3 коментара:

who I used to be каза...

Дааа... Но нали трябва да има за какво да се вайка човек цял живот. За това, че нещата, странно защо, не отговарят на очакванията му. :)
И все пак... Всички ще четем приказки на децата си някой ден, сигурна съм. Защото, ако не друго, поне ни дават някаква основа, която въпреки че е измислена, дава стимул да вървиш напред. Да търсиш. И също така, все някак трябва да приспиваш диването... :D

Violka-Antevasin каза...

В една книга, която се опитвам да смеля сега се казва, че повече от нас презповечето от времето вървят през живота си със затворени очи (като разбира се това също е метафора) Не знам, има си време за принцеси има си време и за (тип произведения като) Маркес :) А идва и един период, когато и за Хенри Милър :D

Plamena Markova-Koleva каза...

Рени, диванетата не се приспиват с приказки, а с Хемингуей :D

Вио, за щастие, съвременните деца си имат и съвременни приказки. Като гледам Шрек и други анимации в този дух, нещата вече се доближават мъничко до Маркес :)