"Of all the words of mice and men, the saddest are, "It might have been." Kurt Vonnegut

събота, 7 юли 2012 г.

В какво "дете" ме превърна преходът

Помните ли 1997-ма?

Аз тъкмо трябваше да стана на 10. Юбилей. Трябваше да се отбележи подобаващо. Понеже бях сериозно дете, започнах по-отрано да пестя. Та имах си една "пачка" с пари-подаръци и се чувствах голямата работа. На 10 години се светнах какво значи инфлация. Февруари се оказа, че с "пачката" пари мога да си купя мини парче салам.

Покрай тази история мога да направя 2 заключения:

1. преходът е виновен, че не мога да спестя нищо от заплатата;

2. преходът е виновен, че почти не обичам салам.

Напук на идиотската жега днес, обиколих всички магазини, които си набелязвах от месец. И понеже реших да бъда спестовна, всички бяха 2-ра употреба... плюс един китайски с истинска китайка-продавач, което го прави по-скоро екзотичен. Резултатът - 3 маркови блузи за по 5 лв, една шокиращо добра китайска гривна в синьо за 2 лв. ... и ненужно спиране в дребно магазинче за твърде скъпо бельо... което се оказа с една от най-сладките баби-продавачки. В момента, в който излязох, всичките доводи, които си повтарях на ум, докато плащах, изчезнаха.

Та виня прехода. Виня и жегата. Защото не се отказах. Влязох в "Пикадили". Купих си ДЗП (да заколим прасето... Данон за пиене, животни такива!) с вкус на диня, банани, царевица за варене, авокадо (за да изпробвам рецепта за снежанка с краставици и авокадо) и боб... защото много ми се яде.

Край. От другата седмица... не, май по-другата, щом дойде заплатата, започвам да пестя. Ще си взема един лист, в който ще си записвам всички разходи. И, каквото остане, ще отиде директно в буркан... под надслова "ще ви изхарча за лаптоп!" Ще види той, преходът...


7 коментара:

Detelin Markov каза...

Ха-ха, направо ме разтовари след тежкия топъл ден :D Важното е, че ще види преходът ;) Успех със спестовничеството за лаптоп-че.

Plamena Markova-Koleva каза...

Мерси!

(като гледам и нощта ще е тежко-топла, уф...)

who I used to be каза...

И аз днес така напук обиколих почти целия шуменски център, за да си намеря сандали. Щях да забърша и една, две рокли, но жегата никак не стимулира шопинга... :D Сега разбрах защо са създали МОЛ-овете... За да може дори и в адската жега, пак да останеш 28 размер, а не с 2 отгоре и като потно добиче да пръхтиш, докато нахлузваш поредния чифт панталони. :D Жалко само, че в Шумен още нямаме МОЛ. Варна ме зове! :D

Plamena Markova-Koleva каза...

Рени, моловете са много практично решение за убиване на времето, срещи и разходки във всеки сезон. Но за пазаруване... повечето пъти даваш значителна сума пари за малко и не особено качествени неща ;)

who I used to be каза...

Съгласна съм, така е. ;)

Petya каза...

Плами, поставиш ли си реална цел и следваш ли я с постоянство и дисциплина, със сигурност ще я постигнеш.
Между другото ДЗП е колкото идиотска, толкова и гениална реклама. Една от любимите ми.

Plamena Markova-Koleva каза...

Съмишленик. Не знам защо, Петя, но и аз харесвам ДЗП рекламата :D

(Искрено благодаря за куража)