"Of all the words of mice and men, the saddest are, "It might have been." Kurt Vonnegut

петък, 10 юни 2011 г.

Социален експеримент "Жълти стотинки"

Какво прави човек с жълтите стотинки, които се трупат в портмонето му и тежат?
Кой знае защо, оказа се, че аз ги събирам в едно чекмедже и забравям за това. Преди два дни открих остатъците от ресто в продължение на 5 години, които съм връщала от София във Варна всяко лято.


Какво представлява социален експеримент "Жълти стотинки"?
Нещо много просто - грабваш шепа от тях, изброяваш 1... максимум 2лв. (повече би било грубо) и отиваш на пазар. Разбира се, идеята е да наблюдаваш реакциите.

И така, с друг палав по душа съмишленик отидохме за хляб. Със сигурност мястото има значение. В малките квартални магазинчета е много по-вероятно да си навлечем неприятно преживяване, освен ако не познаваме продавача. Големите вериги за щастие се опитват да наложат култура на обслужване. Препоръка: никога да не се експериментира по време на някой празник, когато на всяка каса се заформят километрични опашки.

И какъв беше резултатът?
Усмихнахме се на продавачката, изсипахме шепа жълти стотинки, тя ги преброи завидно бързо, усмихна ни се на свой ред и ни пожела приятен ден. Доволна съм.

Предисторията...
Преди 15-16 години изпробвахме "номера" с жълтите стотинки на сервитьорка в Шумен. Тогава преживяването беше... почти рисковано.

За щастие, за някои неща няма нужда дори и от жълти стотинки. Като намерената съвършена шишарка в парка рано сутрин, която "отваря" телевизора вече втора седмица.

5 коментара:

who I used to be каза...

Хахаха! Шуменските сервитьорки много се радват на такива като вас :D. И "с усмивка" приемат шепата жълти стотинки... И аз един път да си изпрося боя в едно кафе там (whew).

Plamena Markova-Koleva каза...

Значи не са се променили. Жалко. Все още не са научили, че парите са си пари.

Detelin Markov каза...

Хм... след малко освен да направя един ресърч на кутията, в която слагам моето ресто откакто съм във Варна. Интересно какво ли ще намеря, а да не забравя да отбележа, че си пазя и 90% от касовите бележки и билетчетата за транспост откакто съм тук.. :D

Анонимен каза...

На мен във банка не искаха да ми вземат 45 стотинки на по една и по две, дори и по 5 не искаха да им ги давам, вие за заведения сте се затормозили. До някаква степен разбирам сервитьорката, защото горкото момиче ги мъкне после със себе си тези пари, докато обслужва, както е на повечето места. Ако върне на клиент жълтурчетата, шансът й за бакшиш няма да е особено голям. Общо взето, нея я разбирам. Но оная смотана банкова служителка с изкуствените нокти....

Plamena Markova-Koleva каза...

Е, много ясно, че на никой няма да му е удобно и приятно да брои шепа жълти стотинки :D Обаче това са пари, като всички останали, и никой няма право да откаже да ги вземе. На крачка съм да основа гражданско движение "Не на дискриминацията на жълтите стотинки" :)))