"Of all the words of mice and men, the saddest are, "It might have been." Kurt Vonnegut

неделя, 9 ноември 2014 г.

пЪрвият картофЪ

След рутинния преглед при докторката, в сряда 5-месечната-Мая получи зелена светлина да направи първи стъпки във вкусния свят на цялата онази храна, която не идва от мама.

Бях чела някои неща за захранването... колкото да разбера, че и в тази област едно мнение няма. Така че се оказа, че колкото повече чета - по-объркано става. Затова се доверяваме на инструкциите на докторката. А тя ни препоръча да започнем с картоф на обяд - сварен и намачкан до по-течно пюре със съвсем малко краве масло и мляко (за предпочитане кърма). До 7 дни Маичка трябва да започне да хапва по два средни на големина картофа и официално да си има обяд като голямо момиче. После още 7 дни ще хапва картофено пюре, след което ще започнем с добавянето на други зеленчуци. До следващия преглед в началото на декември трябва да е започнала с похапването, за да преминем към... о,боже!... света на месото.

Но да се върна към картофЪ

В петък баба и дядо на Мая ни снабдиха с домашни картофи.

В събота взехме краве масло.

В неделя, т.е. днес, запланувахме голямото обедно ядене.

Два часа подготовка, в които попаднаха и първите опити за изстискване на кърма... отказвам се от помпата... Свари се едно миниатюрно картофче, от което в крайна сметка дадохме на Мая сигурно 1/8-ма.

Самото хранене беше интригуващо. Първоначално Мая подходи скептично, имаше физиономии от рода на "абе ти на мен лимон ли ми даваш???!!!", след което се засили към лъжицата и я захапа настървено. В крайна сметка, хапна и видимо прояви интерес да продължим... ама като ме е страх да не преяде :D За отрицателно време с миниатюрното количество картофено пюре се изцапахме всички - първо Мая... после пелената, метната на дивана... после татко, който държеше Мая... после блузата на Мая, която обърса татко... после мама... Голям кеф било хапването!

Доволна съм, че Мая си хареса лъжичката и ми се струва, че ще се превърне в любимата чесалка за зъбки и венци.
Преди картофЪ

След картофЪ... вече с празна лъжичка

2 коментара:

Ива каза...

Ооо и ние сме със същите лъжици! Много ги харесва и иска да ги дъвче, но не е хубаво да се ползват като гризалки, особено ако има зъби :)

Plamena Markova-Koleva каза...

Иве, засега я ползва по-скоро като близалка :)