"Of all the words of mice and men, the saddest are, "It might have been." Kurt Vonnegut

понеделник, 18 януари 2016 г.

Как върнахме млякото обратно в играта?

Напук на студа навън,

днес Мая си играе на топло при баба и дядо. 

Още се уча да не е непрекъснато наоколо.

(Ради обаче така се отприщи да ми говори, явно усетила, че цялото ми внимание сега е само за нея... че не се спря, докато не заспа.)

Докато приготвях обяда преди малко, трябваше да си напомням, че това ще бъде само за мен и може да бъде всичко, което искам едиствено аз. Няма нужда да се съобразявам, че Мая няма да хапне това, че ще се намръщи на онова, че ще метне на земята трето, че ще се залее с четвърто и т.н.

Замислих се за храненето на Мая. Въпреки огромното ми желание да бъда примерна и стриктна, мисля, че умората и липсата на време понякога, изигра лоша шега. Заедно, разбира се, с оня гъдел да зарадваш малкото човече с нещо различно, което вижда, че хапват големите... да се почувства и то част от тях. Сега съжалявам, че й позволихме да хапва солети, зрънчовци, бисквити (дори и да са най-обикновено и възможно най-несладки) и т.н. пакетирани храни. 

Вече виждам как започва да проявява претенции, да свиква към по-солено и по-сладко, да предпочита пакетираните храни пред домашно сготвените. 

Докато действам по въпроса, всеки ден се чудя как да я "излъжа" да хапне нещо разнообразно. Действа. Имаме си три правила - не я карам на сила да яде; не настоявам да си изяде всичко; оставям храната на ниско, така че да я стига и да си взема, когато пожелае. 

След като от известно време започна да отказва да хапва кисело мляко, миналия четвъртък реших да се примиря, че в този ден ще чистя и преобличам... малко повече от обичайното. Позволих на Мая да бъде голяма - направих айрян, сипах й в истинска чаша и я оставих за първи път да пие сама... без придържане, без следене и дръпване при първото заливане. Голямо щастие :) 





Но, докато се дръпна за малко да видя бебе Ради... Мая придърпа купичка и започна да изучава забавния свят, в който живее... или как се издават звуци от вдигането на чаша, захлюпена в локвичка айрян.




Млякото беше обрано на обяд с две картофени кюфтета, които топнахме вътре. 

Картофи и мляко - изядени.

2:0 за мама

2 коментара:

Violka-Antevasin каза...

има ги и задължителните мустаци при пиенето на тази амброзя :))) значи всичко е наред ;)

Plamena Markova-Koleva каза...

:)